P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design - all sold, new batch on the way

discuss both original and modern hardware for the bbc micro/electron
User avatar
Elminster
Posts: 4257
Joined: Wed Jun 20, 2012 9:09 am
Location: Essex, UK
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by Elminster »

1024MAK wrote:
Elminster wrote:I want mine in rainbow strips.

:D
Err, this is an Acorn forum, not a Spectrum forum :shock: [-X [-( :lol:

Mark
I actually had the Amiga Boot screen ranbow tick in mind.
User avatar
daveejhitchins
Posts: 6211
Joined: Wed Jun 13, 2012 6:23 pm
Location: Newton Aycliffe, County Durham
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by daveejhitchins »

1024MAK wrote:I'm perfectly happy to have a kit with case instead.
Kit it is . . .

Dave H :D
User avatar
-B-
Posts: 153
Joined: Wed Nov 26, 2014 11:54 am
Location: Noordwijk ZH (NL) / Durham (UK)
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by -B- »

Hi Dave,
I was just saying to someone the other day that I was sure I asked you about a New AP5 and I should get on StarDot more often.

Well here I am and I see my name is on the list at the beginning of this thread (#18).

I am still very interested in buying one, either built or kit, its up to you, plus a case.
I can collect next time I'm over (end of May '18) or you can post it, but beware, I have moved since I got the AP6.

Right, I have several months of forum posts to get through.

Neil.
Atom | BBC Model A | BBC Model B | Electron | Olivetti PC128S.
User avatar
1024MAK
Posts: 10545
Joined: Mon Apr 18, 2011 5:46 pm
Location: Looking forward to summer in Somerset, UK...
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by 1024MAK »

daveejhitchins wrote:
1024MAK wrote:I'm perfectly happy to have a kit with case instead.
Kit it is . . .

Dave H :D
Mine arrived today :D
See the Today I Received thread...

Thanks Dave =D>

Mark
User avatar
Elminster
Posts: 4257
Joined: Wed Jun 20, 2012 9:09 am
Location: Essex, UK
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by Elminster »

1024MAK wrote:
daveejhitchins wrote:
1024MAK wrote:I'm perfectly happy to have a kit with case instead.
Kit it is . . .

Dave H :D
Mine arrived today :D
See the Today I Received thread...

Thanks Dave =D>

Mark
Ditto. Minus my rainbow stripe.
User avatar
jms2
Posts: 2794
Joined: Mon Jan 08, 2007 6:38 am
Location: Derby, UK
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by jms2 »

Mine too - I have just put it together and it looks great! The extra solidity really brings puts the finishing touch to the AP5. As Dave says, it was worth it.

One thing to look out for though - one of the M3 nuts wasn't an M3 nut! It was slightly taller than the others, and didn't fit. 1/8" BSW perhaps?
fatbob_gb
Posts: 61
Joined: Mon Feb 11, 2013 4:25 pm
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by fatbob_gb »

My kit also arrived safely - The case looks very nice indeed.
User avatar
daveejhitchins
Posts: 6211
Joined: Wed Jun 13, 2012 6:23 pm
Location: Newton Aycliffe, County Durham
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by daveejhitchins »

jms2 wrote:One thing to look out for though - one of the M3 nuts wasn't an M3 nut! It was slightly taller than the others, and didn't fit. 1/8" BSW perhaps?
Hmmm! Sorry about that - They were taken from a new bag of M3 nuts from Rapid!

Dave H :D
Budgie
Posts: 157
Joined: Mon Nov 02, 2015 9:14 pm
Location: Manchester, UK
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by Budgie »

Hi Dave

Do you have any AP5s and cases still available please ? I’ve sent you a PM,.

Thanks

Andy
Andy
User avatar
daveejhitchins
Posts: 6211
Joined: Wed Jun 13, 2012 6:23 pm
Location: Newton Aycliffe, County Durham
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by daveejhitchins »

Budgie wrote:Do you have any AP5s and cases still available please ? I’ve sent you a PM,.
PM sent . . .
User avatar
Elminster
Posts: 4257
Joined: Wed Jun 20, 2012 9:09 am
Location: Essex, UK
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by Elminster »

jms2 wrote:
Sun Jan 21, 2018 5:26 pm
aerworuld wrote:I have tested the Beeb compatible user port with my AMX mouse and the hacked version of AMX Art that the genius that is Mr Barr did for me a few years back and that works fine too.
I've now got to this point as well, and have copied the contents of the Elk AMX Art disc onto the BeebSCSI HD along with the rom which I believe Stuart is referring to above. This came from here, and reports "AMX Mouse for Elk" in response to *ROMS.

However, something is still not right. The disc software runs, and so does the ROM, to the extent that I can get a pointer to appear on the screen. However, moving the mouse doesn't make the pointer move. It must be generating some interrupts though, because any movement of the mouse causes the machine to freeze, necessitating a press of break to get things going again.

EDIT: Oh hang on, this is exactly the same problem that I found back in this thread, when I was using the EUP board instead of the AP5. I've fallen into the same trap of using the "AMX Art for Elk" rom rather than the V2.1 version which was later shown to be better; but the real problem appeared to be an "evil Plus 1" symptom, for which there is no known cure...

I'll try the correct rom image first, but what really solved the problem last time was putting the ROM into an ABR board rather than EUP. I have absolutely no idea why this helped, except perhaps shorter traces affecting a marginal timing situation perhaps? This time I'm using sideways ram in the AP6, but several other options exist, which I'll explore.
Sorry for the long quote but has everything in it and a little way up the thread.

So When I do this I get the error 'AMX ROM not found at line 50'. I.e. when the run-art program runs the last thing it does is E-ART.

I am using the ART package mentioned above. 'Elk AMX Art' but using the v2.1 ROM later down the thread. Have I misunderstood this. And using the wrong package etc?
User avatar
MartinB
Posts: 5364
Joined: Mon Mar 31, 2008 10:04 pm
Location: Obscurity
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by MartinB »

Right Duncan, I’ve just re-read this thread myself (which is hard work coz that MartinB bloke doesn’t half waffle on 🙄) and the rom you have downloaded is the correct one that I patched and it DOES work with the Elk, BUT, many of the disc-based art applications DON’T work with the Elk in conjunction with this rom which is what I think you’re experiencing. Why don’t you drop a PM to Stuart and ask what packages he successfully uses?


.
Last edited by MartinB on Wed Jul 04, 2018 8:52 pm, edited 2 times in total.
User avatar
Elminster
Posts: 4257
Joined: Wed Jun 20, 2012 9:09 am
Location: Essex, UK
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by Elminster »

Hmm. Okay I thought I followed the link to the one he used but maybe I didnt.

Also I might test the mouse interface on the Master first as it hasnt been used, so that maybe that is the issue.

Also I think jms reported an issue if he loads the ROM into cart SRAM/EPROM, perhaps I will try it in an EEPROM on AP6.
User avatar
MartinB
Posts: 5364
Joined: Mon Mar 31, 2008 10:04 pm
Location: Obscurity
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by MartinB »

No, I’m saying you do have the correct rom and it should work, just not with all the disc-based packages.
User avatar
Elminster
Posts: 4257
Joined: Wed Jun 20, 2012 9:09 am
Location: Essex, UK
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by Elminster »

MartinB wrote:
Wed Jul 04, 2018 9:22 pm
No, I’m saying you do have the correct rom and it should work, just not with all the disc-based packages.
Yes. There is a link above that goes to a software package. It implied that was the package used but with the 2.1 ROM. Clearly not.

Switched to another mouse interface I have that I know was working and moved ROM off SRAM on cart to EEPROF on AP6 but no effect. So only two things left are wrong package or user port not happy. Probably the former.
User avatar
MartinB
Posts: 5364
Joined: Mon Mar 31, 2008 10:04 pm
Location: Obscurity
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by MartinB »

If you go to the small type-in I posted here, you should be able to carry out a basic mouse test. I’m assuming of course that an AP5 is providing the same configuration as does EUP but I think that’s a safe assumption....🤓

Ignore the references to bare wires and touching them to supplies, the ditty works with a mouse connected normally to the User Port as Mark K testified a few posts further down.



.
Last edited by MartinB on Wed Jul 04, 2018 10:10 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Elminster
Posts: 4257
Joined: Wed Jun 20, 2012 9:09 am
Location: Essex, UK
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by Elminster »

I have 2 user port to USB adaptors. the untested smallymouse2 and the hacked (by me) BBC to Amiaga to USB adaptor. Both work in user port1 on AP5. By work I means I get stars if i move in any of the 4 cardinal points.

So that sounds very promising then.

That is very helpful thanks.
User avatar
MartinB
Posts: 5364
Joined: Mon Mar 31, 2008 10:04 pm
Location: Obscurity
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by MartinB »

No worries, I’m pleased it works... 8)
User avatar
daveejhitchins
Posts: 6211
Joined: Wed Jun 13, 2012 6:23 pm
Location: Newton Aycliffe, County Durham
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by daveejhitchins »

DaveB (Hoglet) has found an Error with the AP5 design! See this thread.

So far it doesn't look as if it's very serious - e.g. Just remove it for now, if you experience any issues with the 1MHz Bus operation (none reported, so far!) or any issues with > See above link.

Any updates on this issue will be posted in this thread.

Dave H :D
User avatar
daveejhitchins
Posts: 6211
Joined: Wed Jun 13, 2012 6:23 pm
Location: Newton Aycliffe, County Durham
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by daveejhitchins »

All of the first batch of AP5 now gone. And I'm already getting requests, from eBay, for more. So, second batch being considered.

One problem . . . Not enough cases for a second batch - may have to consider a 3D printed case! Thoughts?

Dave H :D
User avatar
Leew
Posts: 105
Joined: Wed Sep 19, 2018 8:16 am
Location: South Yorkshire, UK
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by Leew »

daveejhitchins wrote:
Sat Dec 22, 2018 11:10 pm

One problem . . . Not enough cases for a second batch - may have to consider a 3D printed case! Thoughts?
Well Dave, I would prefer the original case, but hey, if you haven't got them then a 3D printed plastic substitute would be ok just as long as I can get my hands on the AP5 :-)
Lee W
------------
Proud owner of many Electrons, some Beebs, a couple of Archies, some Commodore 64s, Amigas, Atari STs and an Atari Falcon 030
Lemmings are for life, not just the 90's... https://www.lemmingsworld.me
User avatar
daveejhitchins
Posts: 6211
Joined: Wed Jun 13, 2012 6:23 pm
Location: Newton Aycliffe, County Durham
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by daveejhitchins »

PM sent . . .

Dave H :D
User avatar
daveejhitchins
Posts: 6211
Joined: Wed Jun 13, 2012 6:23 pm
Location: Newton Aycliffe, County Durham
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design

Post by daveejhitchins »

I'm building a second batch of AP5s and wondered if anyone has any suggestions for improvements/extras etc?

I've already added a 3 way connector for adding a BeebSCSI . . .

The AP6 or Plus 1 ROM now supports Bank Switching (for the AP5) e.g. *SRPAGE <0/1> This command removes the current ROM, switches the ROM Page and then inserts the new ROM. More details later as there are more changes!

Dave H :D
mr-macrisc
Posts: 507
Joined: Wed Feb 07, 2018 3:35 pm
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design - all sold, new batch on the way

Post by mr-macrisc »

How’s the new batch coming along...
User avatar
daveejhitchins
Posts: 6211
Joined: Wed Jun 13, 2012 6:23 pm
Location: Newton Aycliffe, County Durham
Contact:

Re: P.R.E.S. AP5 - Original and Re-Design - all sold, new batch on the way

Post by daveejhitchins »

mr-macrisc wrote:
Sun Nov 03, 2019 8:39 pm
How’s the new batch coming along...
I've had 5 prototypes made a JLCPCB - BUT see here I'm still in discussions with them. They've made 5 PCS (with the Electron/Master edge connector) before with EXACTLY the same documentation - but this time they've decided to use my dimensions layer (which is just positional mark-up) to route-out and plate one of the connection fingers. It's worse, I've used the same format, for layers, for the past 20+ years!

I'll post the outcome in the linked (above) thread . . .

Dave H.
Post Reply

Return to “8-bit acorn hardware”