A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

discuss the archimedes & risc pc, peripherals and risc os/risc os on pi
Post Reply
Zarchos
Posts: 2355
Joined: Sun May 19, 2013 9:19 am
Location: FRANCE

A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by Zarchos »

Hi all !

After receiving a smashed A3010 =D> I decided to tear it apart and use its HCCS A3010 Expansion System to equip another A3010 without hard drive I had.

So... guess what ? I'm here because it does not work.
Board is from 1992, and has an EPROM with label saying 'A3010 IDE V1'.
It's got a 1 Gbyte SD card with IDE to SD adapter.

I've got no docs or software, and there is none available on Acorn Chris pages, so any help appreciated.

Symptoms :
- the podule is recognized (listed by *PODULES)
- I turned the IDE function on (*CONF. UltimateIDE 1)
- I configured IDEFSDiscs 1, and IDEFSDrive 4
Switch OFF, wait 5 seconds, switch ON, to get a 'FileCore error' when RISC OS initializes.
I've got a very nice hard disc icon 'IDEFS 4' sitting on the iconbar, and can't access anything with left mouse button.
Middle mouse button offers some options but all leads to 'FileCore error', as expected from the initial error message when booting the machine ...

Thanks a lot for your help :?
sirbod
Posts: 1193
Joined: Mon Apr 09, 2012 9:44 am
Location: Essex
Contact:

Re: A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by sirbod »

According to my HCCS manual you need:

*Configure UltimateIDE ON
Reboot
*Configure IDEFSDiscs 1
*Configure IDEFSDrive 4
*Configure IDEFSDelay 8
*Configure IDEFSTimer 4
*Configure IDEFSDircache 32

Note: IDEFSDiscs needs to match the number of partitions, probably 2 for a 1GB.

If you drop me an eMail I'll send you an ADF of the configuration floppy. If you ask really nicely, I may even PDF the manual for you :D
Zarchos
Posts: 2355
Joined: Sun May 19, 2013 9:19 am
Location: FRANCE

Re: A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by Zarchos »

Thanks ! =D> =D> =D> =D> =D> =D>

I 1st try all the settings, before further annoyance ;-)

WWOOOWW It does work !
Yay !

I've got 1 drive with 512 Mbytes.
The SD card used is 1 Gbytes, so I tried
*CONF. IDEFSDiscs 2
to see if there's another partition, but here I get an error message.

Was my idea correct or should I try sthing else ? (just re read your 'note' so I guess the answer is 'yes')

If I remember correctly what the Ebay seller had posted (picture), there was only one icon, so i guess there's no 2nd partition.

I'd love to have the docs and the software when you find the time.

A big thank you, anyway.
Today's not been one of the best, so at least it's about to end on a positive note (with an Iyonix that could end up in the hands of sbdy you know well and brought help to your project, btw ... and it's not me)

Cheers,
Xavier.
User avatar
schombi
Posts: 38
Joined: Mon Jul 29, 2013 3:11 pm
Location: Karlsruhe region, Germany
Contact:

Re: A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by schombi »

I´d love to have a copy of the PDF, mentioned in message #2
Zarchos
Posts: 2355
Joined: Sun May 19, 2013 9:19 am
Location: FRANCE

Re: A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by Zarchos »

I've just checked on my hardrive and I think Jon never sent it to me.
It's true I'd be happy to get the pdf too.
User avatar
simonm
Posts: 316
Joined: Mon May 09, 2016 3:40 pm
Contact:

Re: A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by simonm »

Three years later, but I just wanted to say thanks - this thread solved the same problem for me - ebay bought A3010 with HCCS XPan system that lost its config in transit. Hurrah for Stardot!

If there's still interest I found what appears to be the PDF manual here:
http://chrisacorns.computinghistory.org ... _Guide.pdf
errors301
Posts: 3
Joined: Sun Nov 22, 2020 1:29 pm
Contact:

Re: A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by errors301 »

Does anyone have a HCCS ultimate expansion system ? im trying to make up a PSU and not having much luck.
errors301
Posts: 3
Joined: Sun Nov 22, 2020 1:29 pm
Contact:

Re: A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by errors301 »

Ive got a 5V 3A DC PSU with an RJ12, no success fan and drive not starting A3010 blank screen when switched on.

I think the HCCS Ultimate expansion system is good as when i switch computer on with no PSU or drive attached to it i get the logo on boot.
User avatar
IanS
Posts: 1602
Joined: Mon Aug 31, 2009 7:02 pm
Contact:

Re: A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by IanS »

markyoungiw wrote:
Thu Dec 03, 2020 12:40 pm
Image
You can attach pictures directly, rather than via 3rd-party website with dodgy adverts.
Ultimate-Pinout.png
Ultimate-Pinout.png (4.17 KiB) Viewed 377 times
attachments.PNG
attachments.PNG (3.56 KiB) Viewed 377 times
markyoungiw
Posts: 16
Joined: Sat Jan 27, 2018 1:16 pm
Contact:

Re: A3010 and HCCS A3010 Ultimate Expansion System

Post by markyoungiw »

Ah, I see that now. Didn't scroll the page down far enough.
Post Reply

Return to “32-bit acorn hardware”