Gotek Working on A3000 :))

Arc/RPCs, peripherals, RISCOS operating system & ARM kit eg GP2x, BeagleBoard
BradBrad
Posts: 39
Joined: Sat Sep 02, 2017 9:40 pm

Gotek Working on A3000 :))

Postby BradBrad » Fri Sep 22, 2017 8:04 pm

Finally got it going. :D

Here are a few pointers for anyone else who may be interested:

No mods needed to case [-X . Perfect fit. :D Just a little hand drill to 2.5 or 3mm in the holes is the Gotek case to fit the existing drive bolts.

Gotek needs flashing with a usb to serial programmer in 3v3 mode. I used the hxc2001 firmware and not the open source one (yet :twisted: ). It was £10 for the firmware, which seemed fair enough to me. The site is at torlus.com/floppy/forum/viewtopic.php?f=33&t=1683

So far, I have only got it going in 'Indexed Mode'. This means:

1) Each .adf has to be run through the HXC conversion software program (which is downloaded from the site). Use the default settings as it auto-detects type correctly.

2) Each converted file has be named specifically for the Gotek to 'see' it. This means 'DSKA0000.HFE', 'DSKA0001.HFE', 'DSKA0002.HFE' etc. This is a bit of a pain as there is no screen (yet :twisted: ) so I have resorted to a list on a piece of paper :lol:

The jumper needs to be on 'DS0' on the Gotek. The floppy cable in the A3000 is too short to reach so a longer cable is needed. Standard PC floppy cable will not work as some holes are blocked. The cable is flat, not twisted as the Gotek sits in the pics.

A small 256/512MB thumbdrive seems to perform better. The drive needs to be formatted to FAT16/FAT32 just before the initiation file is put on it (and loaded into the Gotek by holding both buttons for 2 seconds after power on). The config and generated disk images are put on afterwards. It seemed a bit fussy about being formated juat before the initiation file.

So far, I have only tried non-commercial or ex-commercial software from Woki's Acorn site (acorn.revivalteam.de/?site=Downloads). Planetemu etc files do not work. Probably this is because of copy protection? Anyway, plenty here :D

You can change disks just by clicking the up and down buttons. Sometimes, the first time you click it says 'empty drive' and you may need to click the mouse/drive again to give it a chance to register.

If anybody has an adf image of a disk with the HCCS IDE Manager on it I would be extremely grateful. That way I can hopefully get the hard drive working [-o<

Good luck all.
Attachments
20170922_184501.jpg
20170922_193058.jpg
20170922_185820.jpg
20170922_193442.jpg
20170922_193458.jpg

User avatar
grobda
Posts: 102
Joined: Tue Apr 23, 2013 1:46 pm
Location: Glasgow

Re: Gotek Working on A3000 :))

Postby grobda » Fri Sep 22, 2017 9:37 pm

much better with a screen, you can use it in config-less mode which just cycles through any HFE files on the drive;

Image

I'm waiting for some smaller OLED screens that should fit in the Gotek fascia where the lcd counter goes;

http://www.ebay.co.uk/itm/0-91-IIC-I2C-Serial-SPI-OLED-LCD-Display-128x32-3-3V-5V-AVR-PIC-STM32-Arduino/302110929185

BradBrad
Posts: 39
Joined: Sat Sep 02, 2017 9:40 pm

Re: Gotek Working on A3000 :))

Postby BradBrad » Fri Sep 22, 2017 10:13 pm

Very nice!

User avatar
grobda
Posts: 102
Joined: Tue Apr 23, 2013 1:46 pm
Location: Glasgow

Re: Gotek Working on A3000 :))

Postby grobda » Sat Sep 23, 2017 9:42 am

The OLED screen arrived today and wow! a lot nicer and clearer than the LCD one;

Image

needs a bit of modding to fit in the case, but there's enough room.

BradBrad
Posts: 39
Joined: Sat Sep 02, 2017 9:40 pm

Re: Gotek Working on A3000 :))

Postby BradBrad » Sat Sep 23, 2017 9:56 pm

Nice! Are you using Flashfloppy or the £10 Hxc2001 firmware? I don't know if the closed-source Hxc firmware that I downloaded supports OLED but I ordered the board anyway :evil: . Good work!

User avatar
grobda
Posts: 102
Joined: Tue Apr 23, 2013 1:46 pm
Location: Glasgow

Re: Gotek Working on A3000 :))

Postby grobda » Sat Sep 23, 2017 10:17 pm


aotta
Posts: 21
Joined: Fri May 26, 2017 8:57 am
Location: Italy

Re: Gotek Working on A3000 :))

Postby aotta » Tue Sep 26, 2017 7:59 am

i've posted some weeks ago a pic of mine with HxC firmware.. ;)

viewtopic.php?f=16&t=11018&p=172689#p174563


Return to “hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests